Agamek12, poślij naciągacza daleko i nie dawaj mu samochodu do ręki bo popsuje. W AKL i BSE mniej więcej raz w roku dolewałem/m 0,5l płynu i nie mam zamiaru z tego powodu zdejmować głowicy skoro nie ma żadnych innych objawów. Płyn też paruje, może być drobna nieszczelność na wężach, itp. Czego od razu głowica - bo najdrożej? A "masełko" - tak jak pisze mariobros, jak niedogrzany silnik to tak bywa
Mandaty będą nieuchronne
Zwiń
X
-
Mandaty będą nieuchronne
Po utworzeniu automatycznego systemu nadzoru nad ruchem drogowym sprawcy wykroczeń będą szybciej identyfikowani i skuteczniej karani. W Sejmie trwają zaawansowane prace nad zmianami w przepisach drogowych – pisze „Gazeta Prawna”.
ms, Gazeta Prawna/ 2009-02-12 12:00
Sieć fotoradarów stanie się częścią automatycznego systemu nadzoru nad ruchem drogowym. Identyfikacja kierowców popełniających wykroczenia będzie szybka. Kary mają być nieuchronne, gdyż w przypadku nieustalenia tożsamości kierowcy właściciel pojazdu zapłaci mandat. Nie dostanie jednak punktów karnych.
Zostanie przeprowadzona weryfikacja rozmieszczenia ograniczeń prędkości.
W obszarze zabudowanym przekroczenie prędkości do 20 km/h poskutkuje 200-złotowym mandatem. Ponad 50 km/h szybciej to już kwestia 700 zł. Poza obszarem zabudowanym będzie to, odpowiednio, 150 i 600 zł, a na drogach ekspresowych 100 i 500 zł za wymienione wykroczenia.
Na autostradzie będzie można jechać z prędkością do 140 km/h.
źródło ONET
ZipY komentuje:
Wyboldowałem myślę najważniejszą część!! Głupich ograniczeń prędkości w wielu miejscach mamy masę! Nikt ich nie weryfikuje i nie modyfikuje zgodnie ze zmieniającymi się warunkami... Mandaty i fotoradary ok.. ale zarówno mądre oznaczenia jak i DOBRE DROGI pozwolą na zwiększenie naszego bezpieczeństwa na drodze...
-
-
Czy nie zauwazlyliscie jednej prawidłowości?? Mianowicie w naszym kraju policja drogowa powinna sie nazywac policja prędkosciowa Dlaczego?? Ano dlatego że poza przekraczaniem prędkosci inne wykroczenia ich totalnie nie obchodzą Sam byłem świadkiem jak obok patrolu drogówki przejechał nieniepokojony samochód jadacy lewym pasem i z właczonymi przednimi przeciwmgielnymi w piękny dzień. NIe raz widziałem na własne oczy sytuację, gdy ktoś zmieniał pasy ruchu bez kierunkowskazau, za nim jechała drogówka i nawet się nie zainteresowali. Dla nich bezpieczenstwo na drodze tak naprawe się wcale nie liczy. Dla nich liczy sie tylko wystawienie mandatu który jest dodatkowym podatkiem wpływajacym do budżetuCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, Masz rację.. ale jak oni mają to egzekwować, jak sami najczęściej nie orientują się w tych kwestiach.. jedyne co łatwo sprawdzić i udowodnić to prędkość.. cóż.. Nasza Policja jest jeszcze "niedorosła", a chce być poważnie traktowana...
W Niemczech po dzwonie samochodów.. ostatni z miejsca wypadku odjeżdża Policjant, który przed odjazdem wyciąga szczotkę i szufelkę i sprząta resztki szkła i wszystko co po dzwonie zostało nieuprzątnięte...
Wyobrażacie sobie naszych w takiej roli??
Z tego co wiem to ostatnie odjeżdzają u nas lawety :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bzyq_74...
Masz rację ZipY , nasza policja nie chce sobie pobrudzić rączek. Co najwyżej kółkiem pomierzą lub wlepią mandat.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
kowal 2002, ja to wszystko wiem i trzeba wziąć pod uwagę, że u nas kłopot nie jest w tym co musi zrobić Policmajster, tylko to, że procedury nie odzwierciedlają aktualnych warunków i technologii. Dokładnie jest to TO, co wskazałem w niusie, o weryfikacji rozmieszczenia ograniczeń prędkości... bo takie akcje powinny być robione już dawno. Powinny usprawniać działania Policji i innych służb.. Wszystko powinno być zweryfikowane i uaktualnione...
Zatem wniosek jeden.. wszystko co źle zorganizowane po prostu nie działa... oczywista sprawa...
Nie zmienia to faktu, że nasi Policjanci zachowują się jak "księżniczki" - bez OBRAZY oczywiście, bo zdarzają się wyjątki! A przecież są służbą i mają służyć nam, czyli społeczeństwu.. czyż nie??
Komentarz
-
-
Już wkrótce czekają nas zmiany w Prawie o Ruchu Drogowym. Mają one zmniejszyć ilość wypadków i ułatwić życie kierowcom. Oto najważniejsze z nich.
Fotoradary wszędzie
Fotoradary będą wszędzie, a nie tak jak dotychczas, że dziewięć na dziesięć pudełek na te urządzenia jest pustych.
Tam, gdzie są najbardziej potrzebne
Do tej pory fotoradary ustawiano najczęściej tam, gdzie można było z nich uzyskać najwięcej pieniędzy. Teraz mają trafić w miejsca, gdzie najbardziej pomogą poprawić bezpieczeństwo jazdy.
Szybszy mniej płaci
Jeśli ktoś zdecyduje się na zapłacenie kary w pierwszym możliwym terminie, zapłaci o 20 procent mniej od zasądzonej kary.
Nieuchronność
Drugie awizo informujące o nadejściu przesyłki poleconej z informacją o wykroczeniu i naliczoną karą jest uznawane za skuteczne powiadomienie bez konieczności odbierania z poczty.
Nie ma karnych punktów
Za wykroczenia zarejestrowane fotoradarem nie przyznaje się karnych punktów.
Wyższe dopuszczalne prędkości
Podniesiona zostanie m.in. dopuszczalna prędkość na autostradzie i drodze ekspresowej odpowiednio ze 130 do 140 i ze 110 do 120 km/h. Przekraczanie dozwolonej prędkości o mniej niż 10 km/h będzie dalej naruszeniem prawa, ale nie będzie już karane.
Auto Moto
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZipYkowal 2002, ja to wszystko wiem ...Nie zmienia to faktu, że nasi Policjanci zachowują się jak "księżniczki" - bez OBRAZY oczywiście, bo zdarzają się wyjątki! A przecież są służbą i mają służyć nam, czyli społeczeństwu.. czyż nie??Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Jeat jeden sposób - topowy Antyradar
Koszt - ok. 2000 zł. = bezstresowa jazda.
Często jeżdżę bezpieczna ósemką - aktywny maszt to święto. Cała tak akacja to tylko jedna wielka propaganda.
Sieć fotoradarów...siedzę trochę w tej tematyce i mnie to niemiłosiernie śmieszy...
A na ósemce to bardziej straszny zdezelowany polonez z suszarką w krzakach niż sieć...nowoczesnych fotoradarów.
Komentarz
-
-
Wiesz...trudno powiedzieć...pomiar trwa 0.3 sek., więc co z tego, że równo ze strzałem dostaniesz alarm. Oni będą już mieli Twój wynik. Jest jedno wyjście z takiej syt. - dostajesz alarm w paśmie Laser, pierwsza w prawo - o ile będzie taka możliwość - i dobra jest. Przy założeniu, że strzelą z dużej odległości.
Jest urządzenie, które jest w stanie złapać odbicie, nazywa się Valentine One.
Co to odbicie? Policjant strzela w inne auto, po czym wiązka się od niego odbija i łapie to Twój detektor.
Pamiętajcie, że Laserów na Polskiej ziemi jest bardzo mało i wcale nie oznacza to, że będzie ich coraz więcej. Media robią piękną propagandę, ale prywatnie policjanci wcale z nich nie są zadowoleni.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotregLaser, pierwsza w prawo - o ile będzie taka możliwość - i dobra jest.
to się sprawdza, już raz tak kiedyś "uciekłem" radarowcom :lol: , machał mi lizakiem bym zjechał na prawo, w ostatniej chwili zobaczyłem drogę w lewo i tuż przed nosem gliny zniknąłem mu na wieki...co prawda miałem pory pełne ale się udało :wink:
Komentarz
-
-
piotreg, akurat na ta smieszzna ilosc uzywaja je w najbardziej popularnych miejscach jak np. w Gdynii na tzw. "Polifarbie" gdzie sa po dwa pasy w jedna strone i znak 50 :evil: Dla mnie te laserowe suszary to wogole kontrowersyjna rzecz. Taki zasieg ale co z precyzja pomiaru. Skad moge wiedziec, ze miskowi sie reka nie omsknie i niestrzeli auta jadacego obok mnie.
Komentarz
-
Komentarz